Scoil: Bun an Inbhir (uimhir rolla 5166)

Bun an Inbhir, Co. Dhún na nGall
Eoghan Mac Pháidín

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    deag guidhte agam”. Bhain se dó na bróga agus chuaidh sé amach san abhainn fosta. Idir sin agus maidín thóg fear aca a bhata agus bhí cuinc liat ar a bárr. Annsin tóg an fear eile a ceann fhéin agus bhí cuinc liath ar fan fosta. Dimthigh an péire aca na bhaile agus rinne Domhnall Óg suas a inntín imtheacht agus fhios a déanamh do fhéin. Dimthigh sé agus casad maistír air. Cuir sé ceist air (é) an dtiocfadh leis e a fastódh. Dubhairt an maighistír go dtiocfadh ar dóigh as nach dtiocfadh ar dóig eile.
    “Ta go leor oibre le déanamh arsa seisean ach níl airgead ar bith agam lé díol leat”. Dubhairt Domhnall nach rabh airgead ar bith aige le díol aige leis-san nó go rabh a cuid ró maith aige. D’fan Domhnall ag an fheirmeóir ar feadh í bfad. Ní dhéanfadh sé obair ar bith Dia Satarn ón dó deag. agus rachad sé ‘un Aifrinn Dia Domhnaigh. Bhí dhá feirmeóir eile chóir na h-áite agus bhí buachaillí ar fastódh aca-san fosta. Nuair a chonnaic na buachaillí na rabh Domhnall Óg ag déanaam (obar) obair ar bíth Dia Satarn nó Dia Domhnaig. bá mait leó fhéin an rud ceadhna a déanamh.
    D’innis siad dó na gcuid maighistírí é agus thainig siad gó dtí maighistír Domhnaill. Ach ní rabh Domhnall astuigh, bhí sé amuigh san phairc
    AT0759B: Holy Man Has his own Mass
    Pádruig Ó Fearraidhe