Scoil: Bun an Inbhir (uimhir rolla 5166)

Bun an Inbhir, Co. Dhún na nGall
Eoghan Mac Pháidín

1. Sgeal.
    Bhí fear na chomhnuidhe i Machaire Galún fadó agus bhí an áit sin aige do fhéin. Ní bhíodh curtha aige ach cruithneachta. Achán lá rachadh sé thart chois na fairrge ar dhruim capaill. Lá amháin bual cos a chapaill í n-éadan cloigean fir. Léim fear beag baoindeach amach ar an chloiginn agus dubhairt sé "Chuir tú mó arús i mugha orm". "Má cuir arsa Mac Giolla Bhrighde, bhearfaidh mise ceann níos fearr duit". Thug sé leis é agus d'fhág sé san clúdhaigh é, agus dubhairt sé nach rachad aon nduine idir é fhéin agus í fhad is bhéadh sé ann. Baisteadh an Siosánac ar an fear beag agus dfan sé ag Mac Giolla Brighide ar fead seacht mbliadhna. Bhí gadúnaig coir na h-áite agus tainig siad agus ghoidh siad eallach agus caoruig ó Mac Giolla Brighdhe. Lean sé fhéin agus a mach iad ní rabh gar ar bith daobhta ann. Nuair a tainig siad na bhaile bhí corruigh air agus labhair sé leis an Siosúnach agus dubhairt sé “A Siosúnaig bhig sgalta tá tú annseo le fhad is thá agus ní dtearn tú ach dhá gháire ché bith caidé an fádh á bhí agat leo”
    “Maise innseochaid mé sin duit arsan Siosúnach Bí an tighearna talam ag gabhail a tabhairt leis earraig mar chíos ó sean bhean á
    Padraig Ua Fearradaigh
    Padruig Mac Giolla Comhghaill