School: Rann na Feirsde

Rann na Feirste, Co. Dhún na nGall
Domhnall Ó Baoighill

1. (continued from previous page)
    Chuaidh sé ‘un toighe annsin; dhaitin an bhean é agus chuir sí fáilte chraoibheamhail roimhe agus d’innis do gur b’é an fear óg an naoidheanáin bliadna a d’fhág sé sa chliabhan ag imtheacht do. Bhí lúthghair mór ar an fhear nuair a chonnaic sé go raibh an mac go hurranta láidir agus bhí sé.
    Chuaidh an bhean a dheanamh bolgain tae do ná bhí fhios aici go raibh sé tursach ocrach tar éis an turais agus annsin shín an fear bunóg an aráin chuici agus dubhairt leithe gur sin pronntanas beag a chuir an maighistreas a bhí aige anns an Oilean Úr anns uirri agus nuair a bhí sé ag gearradh na bunóige thuit na gínidheacha amach aistí ar an tábla. Bhí saotrughadh na bhfichead bliadhan agus corradh istigh i lar na bunóige.
    Cupla lá na dhiaidh sin cualaidh an fear go raibh fear an phaca anns an phríosún mar bhí sé curtha ‘n-a eadan go dtug sé [nimh]? do’n t-seanduine.
    AT0910B: The Servant's Good Counsels
    Máire Ní Ghallchobhair