School: Rann na Feirsde

Rann na Feirste, Co. Donegal
Domhnall Ó Baoighill

1. Bhí baintreabhach ann uair amháin agus ní raibh de chlainn aici ach aon mhac amháin. Bhí siad ionganach bocht- go bocht leis a' deoir, agus ní raibh de bhólacht aca ach sean-bhó.
    Lá amháin ní raibh an ghreim bídh faoi chreataí an toighe aca agus d'iarr an mháthair ar Sheaghan an t-sean-bhó a thabhairt leis 'un aonaigh agus í dhíol. Ar maidin lá thar na mharaigh d'éirigh Seaghan le scairt an choiligh , thug a cuid do'n bhoin agus d'imthigh leis.
    San am sin ní raibh na bealaigh móra comh fairsing agus tá siad anois agus b'éigin do Seaghan a ghabhail aithghiorra na gcnoc ag tarraingt 'un aonaigh. Nuair a bhí sé amuigh i lár na gcnoc chualaidh sé glór ar a chúl ag scairtigh leis. D'amharc sé thart agus chonnaic sé diúlach beag nach raibh móran méide ann. Chuir sé ceist ar Seaghan an raibh sé ag gabhail a dhíol na bó agus dubhairt Seaghan go raibh cinnte.
    Nóra Ní Dubhthaigh
    Anagaire, Co. Donegal