Scoil: An Mhín Mhór (uimhir rolla 16342)

An Mhín Mhór, Co. Dhún na nGall
Pádraic Ó Breisléain

Planndaí agus luibheanna a úsaidtaí chun olna nó éadach a dhathú.
    Fraoch : Úsaidtí Fraoch le olann a dhathú. Barra óga glasa a úsaidtí cun seo a dheánamh. Bhruidhtí é leis an olann agus chuirtí alum agus copperas san uisge comh maith leis an dath a greamú. Dat buidhe a a béas ar an olainn a dhatuigtí mar seo agus éadach nó báinín ar bith a mbéadh. Beagan de olainn a dhathuightí mar seo ann, bhéadh sé deas péacach agus chuirtí suim mhór ann le cultacha a dheánamh de fhir agus mhná.
    Cratal na ngloch : Fásann an cratal ar clocha. Seort Fungus atá ann. Tá an cratal an fhairsing agus úsaidtear é go díreach mar úsaidhthear an fraoch le olainn a dhathú. Dath dearg a chuireas an cratal ar olainn.
    Preamhacha na Dreasóige.
    Baintí iad seo agus gearrtaí iad go mion agus bhruidhtí iad leis an olainn le n-a dathú.
    Cearnóg : Géaga Fearnóige fosta. Gearrtaí iad nuair a bíodh siad óg glas agus bhruidhtí iad leis an ólainn a dhathú.
    Tá na dathannaí seo beag nach imighthe ar fad anois, mar go dtig dathannaí a ceannach
      1. cleachtas an leighis