Scoil: Mín na Mánrach

Mín na Manrach, Co. Dhún na nGall
Niall ac Suibhne

tógail aca-san agus gan a gabhail a bídh do-san.
    D'imthigh an duine bocht agus ní rabh a fhios aige caidé an dóigh leis an dara doras a dhalladh. Shiubhail sé leis nó go dtáinic an oidhche. Le cuim na h-oidhche bhuail sé isteach i dteach bheag ar thaobh an bhealaigh mhóir. Ní rabh istuigh annsin roimhe acht shean-lánamhain, chríon chaithte na suidhe ar dhá thaobh na tineadh. D'iarr sé fosgadh an toighe go maidin. Ba é an gnás a bhí ann san am ag lucht siubhail a mbealach a íoc le seanchus agus le ceól. Dubhairt fear an toighe go bhfuigheadh agus fáilte ach go gcaithfheadh sé an oidhche a chur thart le sgéalaidheacht. "Maise," ar seisean, "chan sgéalaidhe mé." "Caithfidh tú amhrán a radh, sin nó ghabhail amach." arsa fear an toighe.
    "Maise, níl maith ann mo chuid ceóil ach oiread," arsa Mac Giolla Bhríghde, "ach
    1. am