Scoil: Mín na Mánrach

Mín na Manrach, Co. Dhún na nGall
Niall ac Suibhne

Ar an leathanach seo

1. Ins an am a raibh Ó Domhnaill ag deanamh a chaisleáin i dTír Chonaill sí an dóigh a raibh siad ag déanamh an mhuirteail, an t-aol a fhliuchadh le fuil eallaigh. Chuireadh sé giománach amach fríd an duithche gach lá agus bheireadh an giománach isteach eallach ar bith a dtiocfadh sé fhad leo. Bhaineadh na saorthaí an fhuil asta agus chuireadh siad 'un an bhaile iad annsin.
    Bhí baintreabhach bhocht ins an am ann agus ní raibh aicí ach bó amháin agus tugadh ar shiubhal í. Nuair a tháinic sí 'un an bhaile ní raibh ann ach é go raibh sí beo. Chuaidh an bhainteabhach agus níór (stad?) sí go raibh sí ag Caisleán Uí Dhomhnaill. Chuir sí ceist cá raibh sé agus tháinic sé fhad léithe.
    "Is mór an náire duit é," arsa sise, "ní raibh agam ach bó amháin
    Bríghid Ní Dhubhgáin