Scoil: Mín na Mánrach

Mín na Manrach, Co. Dhún na nGall
Niall ac Suibhne

"Bain as amach!" arsa seisean, ní bhfuighidh tú an beairtín ar chor ar bith."
    "Bhal, muna bhfághaidh mé go suaimhneach é, gheobhaidh mé go garbh é." arsa mise.
    Chuaidh mé anonn fá choinne an bheairtín, ach ní bhfuighinn é agus ní dhearn mé dadaidh ach mo dhorn a tharraingt agus gillire a dhéanamh dó agus annsin a chaitheamh amach san loch agus mo bheairtín a thabhairt liom. Anois, sin agaibh mo sgéal-sa ó thús go deireadh na trí eachtra a chuaidh mé fríd agus níor chuir mé a dhath leis agus níor bhain mé a dhath dó, an fhirinne uilig a d'innis mé.
    Bhí an t-athair mar bheadh duine ann a rabh buaidhreadh mór air. Níor mhaith leis a dhath a rádh nach dtaitneochadh leis na mic nó chuirfeadh mió-shásamh ar bith ortha ach fá dheireadh labhair sé agus dubhairt, "A mhic, ní'l a fhios agam goidé
    Máire Bhreathnach
    An Airdmhín, Co. Dhún na nGall