Scoil: Learga na Saorthach (uimhir rolla 14888)

Learga na Saorthach, Co. Dhún na nGall
Cathal Mac Suibhne

1. An cailín agus an Sagart.
    Bhí cailín ar aimsir thoir ar an Lagan aon uair amháin, agus bhí am an-chruaidh aicí. Gheibheadh sí laethe-saoire uair amháin sa'n bhliadhan. Nuair a bhí sí ar an bealach 'na bhaile, thoisigh sé ag éirigh dorcha, agus bhí tuitim na h-oidhche ag teacht. Bhí sí ag siubhal léithe go dtí gur casadh Sagart uirthí. Chuir an Sagart ceist uirthí caidé thug ar an bhealach comh mall seo í, d'innis an cailín dó gur ar aimsir a bhí sí, agus go rabh sí ag gábháil abhaile ar feadh seachtmhaine anois. D'iarr an Sagart uirthí a ghábháil go dtí an teach sin a rabh seisean indiaidh a fhágáil, go rabh sé ar
    Eibhlín Nic Giolla Ceárr
    Mín an Chearrbhaigh, Co. Dhún na nGall