Scoil: Learga na Saorthach (uimhir rolla 14888)

Learga na Saorthach, Co. Dhún na nGall
Cathal Mac Suibhne

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    agus bhí gach cineal ar na tablaí, agus ní raibh aon duine istoigh. Ní raibh sé i bhfad istoigh go dtáinig saigdiúir eile isteach, agus bhí siad ag gabháil a throid acht gur iarr seisean air gan troid, nó gurab é a dhearbhratair é. D'éirghe siad an-mhór le cheile annsin agus fuair sé ta[e?] Thusaigh an fear eile ag innse dó fá'n dóigh a marbhuigheadh sé céad fear an uile óidhche agus go mbéadh siad beo ar maidin aríst, agus dubhairt an fear eile go rachadh seisean amach go bhfeicea[dh] sé. Dimhtig sé agus mharbh sé an céad, agus d'fan sé i gcúl claidhe go bfeiceadh sé caidé'n dóigh a bhí siad beo ar maidin airíst. Ní rabh sé i bhfad ann go dtáinig bean draoidheachta thart, agus tusaigh sí ag cuimilt rud éiginteacht ar a mbéal a's bhí siad beo airíst. Tháinig sé agus mharbh sé an cailleach draoidheachta agus na fir. Annsin diarr sí ar sgáirtigh ama[ch] gur mharbh sé céad fear agus an chaille[ach]
    Maigread Ní Sheiblíon
    Srath an Bhealaigh, Co. Dhún na nGall