Scoil: Cill Bhriain, Béal na Molt (uimhir rolla 11890)

Cill Bhriain Íochtarach, Co. Phort Láirge
Tomás de Bhál

Ar an leathanach seo

1. Baile Fearann is eadh an Scairt, timcheall leath-míle ar an dtaobh thuaidh de’n Scoil atá againn annso i gCillbriain.
    Seo caointeacáin bréige do dhein dhuine do shean-mhná na Scairte. Is amhlaidh tháinig Seán Harris aníos ó Pharóiste an bhFiodh agus do bhí sé ag obair le feirmeóir éigint sa Scairt. Bhí leath-bhairrle leanna i ditgh de’s na cómharsain agus is dócha gur ól Seán roinnt de’n leann. Ach pé aca san bhí na mná á rádh gurbh é an náire do é, agus ag cur gach aon mhilleán air. Níl sé deimhneach i gceart cé cheap an caointeacháin, acht gur minic do shíneadh Seán ar an mbórd agus thagadh duine nó beirt éigint a rádh ós a chionn
    “Sí Sighle Ní Cobthuadha a chuir
    Seán Ó Cuilleanáin