Scoil: Cill Bhriain, Béal na Molt (uimhir rolla 11890)

Cill Bhriain Íochtarach, Co. Phort Láirge
Tomás de Bhál

Ar an leathanach seo

1. Tá baile fearainn ar a tugtar Blantis dhá mhíle ar an dtaobh thuaidh de'n scoil. Tagann alán sgoláirí ó Blantis go dtí an scoil agus do thángadar riamh, mar tá Scoil Cillbrian níos goire dóibh ná Tobar an Fhíona. Cialluigheann an focal Blantis an teanga talmhan atá idir an dá abha - Abha An Buidhe-Cnoic agus Abha Banntrach Croidhe.
    Tá dhá rompódh ar bóthar Blantis agus tugtar Cúinní na bhFigheadóirí orra, mar fuair figheadóir agus a bhean bás ionnta in am an ghortais. Satharn amháin chuadar go dtí Cluain Meala chun min mín, tae agus siúcra agus rudaí eile do cheannach i gcomhair na seachtaine.
    Ní raibh aon bóthar ann an úr úd, ach bhí casáin treasna na gcnoc agus do b'éigin dóibh siubhal ann. Nair a bhíodar ag teacht abhaile tháinigh stoirm mhór sneachta orra, bhí an fear ag iomchur ceithre clocha min agus an bhean trí clocha de. Cuireadh amúgha sa sneachta iad agus fuaireadh marbh iad an lá ina dhiaidh sin. Bhíodar sínte cois chlaoidhe.
    As san amach
    Siobhán Ní Fhearachair
    13
    Béal na Molt, Co. Phort Láirge
    Risteárd Ó Cadhla
    Ní fios
    Gairm bheatha
    Saor cloiche (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)