Scoil: Cill Bhriain, Béal na Molt (uimhir rolla 11890)

Cill Bhriain Íochtarach, Co. Phort Láirge
Tomás de Bhál

Ar an leathanach seo

1. D'réir deallramh bhí sean eolas ag na doaine mór-thimcheall an cheanntair seo ar na sean-leabhartha, mar bhí foth dhuine annso agus annsúd i n úil chun iad a leigheamh dóibh gach oidhche Gheimhridh, timcheall seachtmó bliadhain ó shoin. Bhí duine de's 'na scoláirí sin i Scairt na Droighinaidhe. Seán Ó Crotaigh do b'ainm dó. Bhí bosca mór lán de leabhair aige agus bhí an-mheas aige ortha agus ní mór an meas a bhí aige ortha ná an meas a bhí ag na daoine air féin mar gheall ar a fheabhas chun iad do léigheamh do's na comharsain.
    Bhí óinseach de dhrifeur aige, agus Domhnach nuair a bhí Seán ag an Aifreann nuair a chuir sí na prátaí le h-aghaidh an dinnear ar an teine, chonnaic sí ná raibh aon adhbhar teine aici, chun
    Miceál Scelton
    Béal na Molt, Co. Phort Láirge