Scoil: An Cheathrú Mhór

Ceathrú Mhór Leacan, Co. Mhaigh Eo
P. Ó Glacáin

D'innis sé an sgéal seo:-
    Ag ceann an bhaill seo, an áit a bhfuil an boithrín caol ag dul go dtí an cnoc, tá teach annsin, sé sin teach Peadar Mhór Ó Thadg, an fighdeóír. Ag binn an tighe sin is minic a chuala mé go bhfuil pota óír i bhfolach agus péist mhór casta ar an bpota dá airidheact. Caitheadh an duine a gabhthas ar thóir an phota bheith misneamhail. Mara mbéidh sé indonn an péíst a mharbhú tá deireadh leis. Caithfidh thonsa aagus trí aithne teine a bheith aige agus nuair a bainfidh se an clúdach den phota ádócaidh an péist a cheann 'gus caithfidh sé na h-aithne a chuir síos a chraos. Annsin éágfaidh sí is béidh an pota óir aige.
    "Chuala mise sgéal" arsa Eoghan Ruadh "a bhaineas le na Loclannaigh, sé sin na daoine a tháinig go h-Éireann ó thír Lochlainn sa blian 795, agus do rinne go leór lot gur bhris Brian Bóramha a gcumhact ag Clún Tarbh."
    "Bhí Eireannach ar long agus casadh go tir Lochlann é." Chuaidh sé isteach i dteach agus chonnaic sé sean-fhear i gcliabhán i gclúid(?) a' tighe.
    Labhair an sean-duine leis agus d'iarr air
    AT0726: The Oldest on the Farm
    Áine Ní Giolla Riogh
    Micheál Breathnach
    50
    Gairmeacha beatha
    Feirmeoir
    Slinneadóir (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)
    Slatehill, Co. Mhaigh Eo