Scoil: An Cheathrú Mhór

Ceathrú Mhór Leacan, Co. Mhaigh Eo
P. Ó Glacáin

Ar an leathanach seo

1. Timcheall chéad go leith bliadhan ó shoin, rugadh fear in Iorrus darbh ainm Sean Chaoch Ó Tuathal.
    Tugadh Seán Chaoch mar leas-ainm air mar caill sé súil amháin ag troid. Bhí sé an-láidir as misiúr (bhí neart ceithre duine ann)
    Bhí sé lá amáin ag iomchur deich ngalun uisge-beatha chuig sochraid duine saidhbhear a fuair bás in áit éícint in Iorrus. Bhí an t-sochraid ag dul dul treasna an sliabh. Tháinig siad go bainnc mór leathan móna. Léím Seán Caoch an bhainnc agus an t-ualach ar a dhruim aige.
    Bhí ceithre céad fear ag an t-sochraid acht ní raibh acht bheirt a bhí anonn an léim
    Áine Ní Ghiolla Riogh