Scoil: An Cheathrú Mhór

Ceathrú Mhór Leacan, Co. Mhaigh Eo
P. Ó Glacáin

Ar an leathanach seo

1. Ins an sean aimsear, mhair cailín óg is a mathair i ngar do bhaile bheag i gCo Mhuigheo. Bhí triúr bhuachaill ag teacht ag cainnt léithi. Bhí talliúr fíghdeóir agus talamhaidhe. Bhí an talliur agus an fighdeóir an-aereach agus bhí siad lán de shiamhsa, acht bhí an talamaidhe cuin macánta.
    Lean mar seo ar feadh leith bliadhana agus ní raibh fhios ag an gcailín óg cé aca a bpósfadh sí. Ghleas sí i fhéin suas mar bean suibhalta. Chuir athrughadh ar a cainnt, agus chuaidh amach ag iarraidh déirce. Tháinig sí go dí an talliur, agus d'iarr deirce ann. Ní raibh nídh le fághail aice ann. D'íarr sí píosa éadach, snath agus snáth le na sean éadaigh a dheasughadh. Thug an talliur sin dí agus d'imthigh leithe gur shroich sí teac an fighdeóra. Bhí máthair an fhighdeóir ag réidh teacht an deinnéir sé sin sgadá
    AT1455: The Hard‑hearted Fiancée
    Áine Ni Giolla Riogh
    Micheál Breathnach
    c. 50
    Gairmeacha beatha
    Feirmeoir
    Slinneadóir (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)
    Slatehill, Co. Mhaigh Eo