Scoil: An Cheathrú Mhór

Ceathrú Mhór Leacan, Co. Mhaigh Eo
P. Ó Glacáin

Ar an leathanach seo

1. Timcheall céad bliada ó shoin do mhair fear i bparóíste Mhuighe Geamhnac (?) dárbh ainm Dáibhidh Bhán Ó Gallcobhair.
    I dtúis a óíge bhí comráda aige agus theidheadh siad a' damhsa trí an tír. Thainig meathlaideacht éígin go toban ar an gcomráda agus d'éag sé. Bhí Dáibhidh Bán brónach ina dhiaidh agus i gcomhnuidhe ag cuimhneamh air.
    Timcheall seachtmhain tar-éis bháis dá chomráda bhí Dáibhidh Bán ag teacht abhaile oidhche amháin. Nuair a bhí sé leath-bhealaighe abhaile, chonnaic sé fear le n-a thaobh. Labhair sé leis agus ní bhfuair freagra.
    Shiubhaladar leó taobh le taobh go dtáinig Dáíbhidh Bhán i ngar dá thigh féín. Nuair d'fhéach
    AT0810: The Snares of the Evil One
    Áine Ni Giolla Ríogh
    Mícheál Breathanach
    50
    Gairmeacha beatha
    Feirmeoir
    Slinneadóir (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)
    Slatehill, Co. Mhaigh Eo