Scoil: Dubhloch

Dumha Locha, Co. Mhaigh Eo
Eibhlín Bean Uí Shioradáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    a ghlúine. Thosuigh siad ag iarraidh é a dheisiú acht in ionad a bheith dhá dheisiú is amhlaidh a bhí siad dhá muilleadh. Ar deireadh thiar béigin dóibh thabhairt suas agus an t-éadach millte aca.
    An tráth chéadhna bhí táilliúir eile ag dul thart ar fuaid an bhaile sé. "Táilliúir Nóra" a tugtaoí mar leas ainm air. Bhíodh a mhach leis i gcómhnuidhe. An lá seo bhuail sé isteach go teach ar an mbaile seo. Bhí éadaighe bréidín lé deanamh ag bean-a-tighe. Bhí sí an-chruaidh agus níor mhaith léithe tada a thabhairt uaithí. D'fhiafruighe sí de'n tailliúir cé'n graiththe a bhí aige de'n ghasúr, mar níor theastuigh uaithí bheith ag cothúghadh na beirte. D'innsigheadh di an gnaiththe a bhí aige de'n ghasúr. Dúbhairt sí go mbeadh sí fhéin i ndán an obair a dheanamh agus nach raibh call ar
    Máire Ní Gacháin
    Eibhlín Bean Uí Gacháin