Scoil: Dubhloch

Dumha Locha, Co. Mhaigh Eo
Eibhlín Bean Uí Shioradáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    é í go rí-mhinic gan comhra na 'chumhdach an chuirp - acht sean-ghiolcaisí stróicthe éádaigh - i logán gainmheach atá i gceartlár dumhaigh gainimhe ar an taobh thoir thuaidh de chuan An Fhóíd Duibh i mbaile Dhubhlocha. Tá sé annsin fós." "An Cillin" a tugtar air, agus tá an cháíl-shiodhamhail ar an áít ariamh ó shoin.
  2. Bhí Peait Mac an t-Saoir ag cur faoí thíar in Áird Mhóír le linn an droch shaoghail. Bhí sé pósta agus bhí beirt malrach air le tógáíl, gasúr agus gearcháíle. Lá amháin bhí an beirt ag tochailt lé dá sean spúnóíg sa ngarrdha, ag tóraighacht fataí agus brioscarlain lé n-ithe, ar bhí an beirt stiucta leis an ocras - bhíódar imthighe de'n t-saoghal leis an ocras, is ar ar éigin a bhí an dé ionnta - acht casadh sean fata lobhtha leo. Thosuigh an beirt ag troid, feáchaint cé aige an mbeadh an fata. Acht bhuail an gasúr an gearrcháíle agus bhain sé an fata dí. Thosuigh sí ag caoineadh go cráidhte agus ba ghearr gur shílthuigh an t-anam aistí le brón agus le h-ocras. Nuair a thainic an t-athair
    Tomás Ó Conmhacháin
    Pádhraic Ó Tuathail