Scoil: Ceathrú Thaidhg (uimhir rolla 15032)

Ceathrú Thaidhg, Co. Mhaigh Eo
Múinteoirí:
Pádraig Mag Shamhráin Pádhraic Ó Gacháin

1. Leipreachan
    Do reir seanchais na sean -daoine, bhi leipreachan i bPort Urlan . Bhi teach i ngar do'n ait a raibh se , agus ni raibh ann ach athair agus triur mac agus bhi siad an-tsaidhbhir - deirtear gurbh o'n leipreachan a fuair siad an saidhbhreas. Bhi chuile short maith acu ach aon rud amhain , so sin fios a bheith ar an rud a bhi le le tharlughadh san am a bhi le teacht.
    An la seo thug an t-athair ordu dobhtha a dul amach agus an leipreachain a cheaphadh , agus d'imthigh siad agus cheap siad e , agus thuig siad abhaile e .
    Annsin chuir siad i bpota e , agus chroch siad ar an teine e . Annsin d'imthigh siad amach fhad as bhi se a bhruith agus dubhairt siad an chead duine a bhlaisfeadh do'n anbhruith go mbeadh fhios aige an rud a tharlochadh agus an rud a bheadh le teacht.
    (anonn
    Tá leagan nua den tras-scríbhinn seo ag fanacht le ceadú.