Scoil: Ceathrú Thaidhg (uimhir rolla 15032)

Ceathrú Thaidhg, Co. Mhaigh Eo
Múinteoirí:
Pádraig Mag Shamhráin Pádhraic Ó Gacháin

Bhí bean ann fad'ó agus ní raibh aici ach aon mhac amháin.

Bhi bean ann fad' o agus ni raibh aici ach aon mhac amhain . An la seo nuair a bhi an mac mor laidir chuaidh an mhathair ' un a ' tsiopa agus chuir si eisean ag seoladh na mbo . Thug se leis maide mor laidir agus nuair a bhi se ag fhilleadh abhaile chonaic se na ceadta cuileog ar chlaidhe , agus rith se go dti iad agus bhuail se iad leis an maide mor a bhi aige.
    Nuair a chuaidh se abhaile d'innis se d'a mhathair an rud iongantach a bhi deanta aige , agus dubhairt se leithe imtheacht agus gunna fhaghail do. I gceann tamall d'imthigh a mhathair agus fuair si an gunna do..
    Fa cheann cupla la d'imthigh se leis , agus bhi se ag imtheacht agus ag sior - imtheacht go dti go raibh se ina oidhche, agus las se solus a bhi aige agus bhi se ag imtheacht i an ama sin. Sa deireadh chonaic se triur ' fathaigh ' agus mhuch se an solus agus leim se treasna bhalla mhoir aird ionnis narbh' fheidir leis na fathaigh ' e a' fheiceal
    AT1640: The Brave Tailor
    Micheál Ó Conghaile