Scoil: Ceathrú Thaidhg (uimhir rolla 15032)

Ceathrú Thaidhg, Co. Mhaigh Eo
Múinteoirí:
Pádraig Mag Shamhráin Pádhraic Ó Gacháin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    agus téigheann siad ag baint giumhaise. Nuair a bhíonns sé sin déanta tarraingeann siad é in aon crap amháin le triomughadh. Téigeann siad annsin ins na biollaí gainimhe ag tarraingt cáirseáin. Nuair a bhíons cúig nó sé de shaic tarrainte acu iomchrann siad é comh fada leis an gcnap giúise.
    Nuair a thigeann and oidhche fághann siad ualach mónadh. Annsin cuireann siad na crompáin giúise uilig 'na seasamh agus cuireann siad an mhóin taobh istigh de na crompáin, agus fágann siad cúpla aithneacha, agus cnámh, agus braon ola. Cuireann siad na h-aithneachaí taobh istigh de'n mhóin, agus caitheann siad an ola anuas ar na h-aithneachaí agus nuair a bhíonn sé lasta caitheann siad rud beag cairseáin isteach ar an teine. Deánann sé teine mhór annsin agus caitheann siad an cairseán isteach uilig air, agus toisigheann siad ag
    Éamonn Ó Muireadhaigh
    An Corrán Buí, Co. Mhaigh Eo