School: Inbhear (roll number 12568)

An tInbhear, Co. Mhaigh Eo
Tomás Mac Gearbhuigh

1. (continued from previous page)
    leó agus bhí na mná agus cailíní óga ag caitheamh cloch chómh maith. Annsin dubhairt an t-oifigeach leis na constáblai dul ag losgadh. Thosuigh an losgadh suas san aer shíl siad go sgannreóchadh siad ach gortuigheadh go leór acu agus bhí cuid de na constáblai iad fhéin gortuighthe chómh maith ag na clochaibh. Gach duine a cheap na constáblai cheangail siad a lámha agus cuireadh siad isteach ins na carranaí iad agus thugadh siad go Caisleán - an - Bharraigh iad agus cuireadh siad isteach i bpríosún iad go ceann seachtmhaine.
    Bhí bean amháin as Greannchoill marbh sa'n troid sin. Ba í máthair Antona Ó Deaghánaigh i agus marbhuigheadh le píléar timcheall leith-chéad slat ó na teach féin í. Nuair a thuit sí - go ndéanaidh Dia Grásta uirthi, tháinig a beirt mhac le na
    Greamhchoill, Co. Mhaigh Eo
    Máire Iósephín Muilleach