Scoil: Inbhear (uimhir rolla 12568)

An tInbhear, Co. Mhaigh Eo
Tomás Mac Gearbhuigh

1. Laetheannta Áirithe
    Dómhnach Andy.
    Timcheall céad blian ó shoin bhí muinntir na h-áite seo ag cur cónra ar chairt agus thóg an ghaoth mhór de'n chairt é agus briseadh an cónra. Andy a bhi mar ainm ar an bhfear marbh.
    Gealach na gConnlach.
    An chéad ghealach a tagann i mí Deireadh Foghmhair, bionn an coirce bailighthe isteach san agaird agus na coinlíní fágtha ar an talamh.
    Laetheannta na Riabhaighe
    An dá lá deiridh de'n Mhárta agus an chéad lá d'Aibreán deirtear gur thug sean bhó riabhach dubh'slán na Márta a cur 'un báis acht fuair an Márta iasacht lae amháin ó'n Aibreán agus bhí an áimsear chomh cruaidh gur cailleadh an tsean bhó.
    Lá an Logha
    Sin é an 15ad lá de Lughsana bionn aonach i mBéal an Mhuirthid an lá sin agus deirtear fadó shoin go dtugtaoi
    Áine Ní Rudaigh
    Greamhchoill, Co. Mhaigh Eo