Scoil: Glenamoy (uimhir rolla 13882)

Gleann na Muaidhe, Co. Mhaigh Eo
Séamus Ó Beoláin

Ar an leathanach seo

1. Ar bhárr chnuic leána tá sgoilt ann a ghlaodhtar Bearnaí' air. Agus ar an gaoí a thárla sé tá mé a innsint.
    Bhí bó an-mhór ag dul thart amuigh i mBuaile agus bhí cúigh gamhain déag inntí. Oidhche amháin bhí sí leis na daoine maithe. Casadh an fear sin Bearnaó ortha agus thóg síadh féin agus an bhó bearna leotbtha isteach go dtí an cnoch. Bhí na daoine maithe imtighthe an uair sin. Thárla sin cúigh oidhche in-dhiaidh a chéile agus an cúig agus an cúigeadh oidhche thóg sí píosa de'n chnoc léithe. Ar maidhin lá ar na bhárach bhí an fear sa mbaile arís agus bhí an bhó marbh amhuigh ina gháirdín. An Oidhche in-dhíadh thainigh sí isteach sa stábla agus bhí dhá gamhain aicí. D'fan sí aige cúigh bliadhain déagh agus bhí dhá Gamhain aicí gach bliadhain ar fead an ama.
    Seán Ó Móráin
    T. Ó Móráin