Scoil: Glenamoy (uimhir rolla 13882)

Gleann na Muaidhe, Co. Mhaigh Eo
Séamus Ó Beoláin

Ar an leathanach seo

1. Ins an am seo bhí níos mo daoine ann an uair sin na má ta anois. Na h-ainmhneacha a bhí air na daoine an uair sin OWen óg Mac Domhnall Larry Cuffe Airdreas O h-Éilighe agus Padhraic ORuaidhain. Bhí paróiste Beannachar agus paróiste Cillcomáin an paróiste amhain. Ní raibh misneach ag fear ar bith a phósad san áit ach fear amháin ag an Droichead dar b'ainm Tomas MacGearraidh. Fuair mórán daoine bás leis an ocrás agus bhí an cuid is mo acu cuirtha sa ceanntar, Gleann-na-Muidhe. Ins an blaidhain seo gloic na fataí agus an mbliadhain in dhiaidh sin phioc síad na fataí beaga agus chuir síad na baslóga. Thug an sagart amach gan na baslóga a chur ach chuir fear amhain Seán ODeaghánaig tad ag bhí na daoine ulig ag feadail agus ag maghadh faoí ach mar sin féin bhí sé ag díol na fataí an bhliadain in a dhiaidh sin agus deirtear níor fás na fataí chomh aríamh is mar d'fás síád an bliadhain sin. Geobhfa bulán maith ar chloch mine an uair sin.
    1. am
    Micheál Mac Gearraidh