Scoil: Muine Chonnalláin B.

Muine Chonalláin, Co. Mhaigh Eo
Seán Ó Lochnáin

1. Sgéal Grinn
    Bhí fear ann uair amáin agus chuaidh sé go dtí an baile mór lá amháin. Sórt amadáin a bhí ins an bhfear seo agus badh é sin an chéad uair aige i mbaile mór ariamh. Bhí sé ag dul thart ag dearcadh ar na fuinneogaibh agus ag déanamh iongantais de gach uile shórt. Thárlaidh sé go raibh an t-amadán seo ag dul thar fuinneóig amháin agus dhearc sé isteach ann. Connaic sé cáca mór bainfheise taobh istigh de'n fhuinneóig. Dfhan an t-amadán ag féachaint ar an (bfuinn) gcáca go raibh an tuisce ag teacht ón-a fhiaclaibh. Chuaidh sé isteach sa siopa agus dfiafhruigh sé dfhear an tsiopa cé mhéad a bhí ag teasdáil uaidh ar an gcáca. Dubhairt fear an tsiopa go raibh deich bpúnnt ag teasdáil uaidh. Cuartuigh an tamadán [a?] sparán ach ní raibh aige ach trí
    Mícheál Ó Maoldúin
    Cill na nGarbhán, Co. Mhaigh Eo