Scoil: Caurane (C.) (uimhir rolla 13176)

An Cárán Íochtarach, Co. Mhaigh Eo
Bean Uí Fhaoláin

1. Pota Óir - arís.
    Bhí fear agus a bhean in a gcómhnuide i dteach beag uair amháin. Bhí brionglóid ag an bhfear oidhche amháin go raibh pota oir in aice tuim a bhí i lios a chómhursan. D'éirigh sé go moc ar maidin is ní fhuair sé sgíth go ndeacha sé go dtí an lios.
    Nuair a shroic sé an lios céard do chonnaic sé acht sgata leipreachán is iad a[g] déanamh cuireadóireachta dóibh féin. Nuair a chonnaiceadar an fear thosuigeadar ag sgreadáil chomh h-árd is bféidir leo is rith siad in a gcos in áirde go dtí an tom.
    D'fhiafruigheadar de'n fhear cé'n ghn[ó] a bhí aige annsin chomh moch ar maidi[n.] Níor thug sé áird ar bith ortha acht thosuigh sé ag romhair go bhfuair sé a[n] pota. Chuaidh sé abhaile annsin is a chro[idhe] ag preabadh le h-áthas. Bhí áthas ar a
    Éamonn Ó Baoghaill
    Croithleán, Co. Mhaigh Eo