School: Durrow

Durrow Demesne, Co. Offaly
P. Ó Coinín

1. B shin beás go leantaí air go dtí fíor dheídeannaighe. Gheibheadh duine éigean sa pharoíste bás. Bhíodh dá fhear déag áirithe agus iad oilte ar rádh paidreacha fé leith. Bhíodh ortha ceann agus le linn ráidthe na n-urnaighthe sheasuightí timpeall an mhairbh agus cromtaí ar n-a léigheamh.
    B é "an ceann" ba thúisge a léigheadh. Léigheadh sé méad áirithe agus annsan thosnuigheadh duine in diaidh duine go dtí go mbíodh a chuid feín ráidthe ag an dáiréag. Bhainfeadh sé uair a' chloig an obair a dhéanamh. Fós, deintí tagairt d'fhear - ba bhréagh an "office man" é deirtear. Ar uairibh dá as láthair do chuid an dáiréag agus gan ar a gcumas an dualgas do choimhlíonadh - cuirtí fios ar daíreág paroíste eile.
    Bhíodh tórramh dá lá agus dhá oidhche an uair sin agus le teacht isteach nós tabhartha an mhairbh don séipéal lá roimh a churtha