Scoil: Aill Bhéil an Tulaigh

Corkscrew Hill, Co. Clare
Máire Ní Chatháin

1. Faithagh.
    Bhí fathach i dTuath Macaire i bhfad o sonn. Conoe Mór a b ainm dó, An cabhal mór a bhí ar an áit in a raibh se in a chomhnaidhe. Tá an cabhal le feisgint fós. Baile Conoe atá mar ainm ar an mbaile fearann in ar choninaidhe sé.
    Bhí pota óir aige. Nuair a bhí sé ag fághail bais do ghlaodh se ar a bhuachaill aimsire agus dubhairt sé leis an t-ór a cur i bhfolach
    nuair a tháinig se arais do dhein an fathach cat de agus aire do thabhairt do'n ór. Dá mba e go ndeaca tú ag lorg an nuair a bhéadh an sagart ag léigheamh Aifrinn geobhfá é. Domhnach amháin chuaidh cúpla fear cun an ór do
    Caoighimh Mac Conmara
    Toomaghera, Co. Clare