Scoil: Aill Bhéil an Tulaigh

Aill na Tulach, Co. an Chláir
Máire Ní Chatháin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Duine tinn bhéadh fhios aici an n-eirióchadh sí as. Do bhí caisleáin mór ag Máire Ruadh i Luimneach agus do bhí alán fuinneóige ann. Do bhí Míare go h-an mhaith cun cómhairle do thabhairt do bhuachaillí. Do bhí buachaill ana crosta ag mnaoi. Do chuiad sí go dti Máire leis an mbuachaill. Do thug Máire an buachaill isteach i seaomra agus do croch sí as on tigh é. Dubhairt sí leis an mnaoi garaibh sin déanta air. Dfhiafruigh Máire de'n mnaoi ar mhaith leithí an buachaill dfeicint agus dubhairt an bhean gur mhaith léithí. Nuair a cuaidh sí isteach ins an seamra bhí an buachaill marbh.