Scoil: An Tulach, An Gleann; Midhros, Cill Mhic Aibia agus Cill Fachtna Beag

Skibbereen, Co. Cork
Mícheál Ó Cuileannáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Tá sceál ann ar conus do dhíbir Mícheál Chormaic Ó Suileabháin (1800-1865) iad ó'n Mainistir le linn an Ghorta Mhóir (1847) nuair a cailleadh oiread san daoine gurbh eígin iad do chaitheamh in aon charn amháin anuas ar a chéile sa Roilig.
    Bhí na franncaig ag ithe na corpán Tháinig Mícheál agus do léig se sailm na Mallacht ortha agus Mallacht an Fhile.
    Amach as an roilig leis na franncaig go léir agus sceón ortha. Deirtear go bhfeacathas iad an tráthnóna céadna agus iad ag gluaiseacht soir 'na ndíormaí fé cheannas sean-fhranncaig léith fhirinn a bhí á iompar ag ceann an tsluaig ag ceathrar franncach óg láidir.
    Ar roilig Protustúnach Chill Mhic Aibia a dhírigeadar ansan. D. Ó. S.
    [Tá na ranna do cheap Mícheál Chormaic agus beirt fhile eile ag díbirt na bhfranncach dhóibh, i gcló ag Peadar ó hAnnracháin i Réalt a' Deiscirt. Níl fios dáta an pháipéir agum. Tá deismireachtaí eile le fagháil san leabhar breagh úd - 'Diarmuid na Bolgaighe agus a Chomharsain" MÓC.]
    [Gleann an Dúmarbhthóra : "The Murdering Glen ar an seana-bhóthar idir Bheanntraighe agus Dún Mánmuighe Tuairimighim gur bé Diarmuid féin do cheap an ainm. 'Gleann an Mharbhtha' a chualadh féin air. MÓC.]
    Diarmuid Ó Suileabháin
    Múinteoir (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)