Scoil: An Tulach, An Gleann; Midhros, Cill Mhic Aibia agus Cill Fachtna Beag

Skibbereen, Co. Cork
Mícheál Ó Cuileannáin

1. (gan teideal)

Súsán Ní Chárthaigh (mo bhean féin) do scríbh na haistí seo leanas ón a hathair Diarmuid Mac Cártha na Bearnan.

Súsán Ní Chárthaigh (mo bhean féin) do scríbh na h-aistí seo lenas ón a h-athair Diarmuid Mác Cártha na Bearnan:
    Rugadh a h-athair sa bhliain 1842 agus bhí sé 'na mháighistir scoile i gCill na gCiospach agus i gCillín Léith - dhá bhall a tá i bpróiste Cathrach - go dtí go ndeighidh sé ar pínse.
    An tAthair Dór a bhí mar shagart paróiste ar pharóiste Cathrach nuair a ceapadh Diarmuid mar mhúinteoir ar dtúis: agus cáilidheacht nár mhór do a bheith aige dob eadh an Teagasc Críostaidhe do mhúine tríd an nGaoluinn.
    Níl aon Domhnach ná go dtugadh sé amach an Coróinn Mhuire a' Gaoluinn, tréis an Aifrinn Deireanaig, an fhaid agus bhí sé na 'Oide Scoile.
    Fuair sé bás sa bhliain 1918. Ón mbliain 1914 go dtí 1917 do scríodbhadh síos na píosaí seo.
    M Ó'C.