School: Araglin (B.), Cill Úird (roll number 9247)

Araglin, Co. Cork
Liam Ó Mothair

1. Tá áit ar bun Cnuic Maol Domhnaig ar a dtugtar Na Trí Dúin. Is ann éirigeann an Abha Araiglinn. Is amhlaidh a bhaineann an Abha trí cúrsaí amach di fein ag deanamh dá óileán, agus sórt áite cosanta do b-eadh na h-oileain sa t-sean aimsear.
    Is ar. ceann de na -oileanaibh seo de réir beal-oideas na h-áite do chuir an beirt gadhuidhe a stór. Do mhaireadar súd timceall dá chead bliadain ó shoin. Beirt dhrithear do b-eadh iad de Muinntir Briain. Do ghoideadar agus do chreacadar gach nidh abhí ar a gcumas lamh a cur air, agus gach nídh a thuillidís chuiridís ins na trí dúin é.
    D'eirig leo ar feadh i bhfad, ach sa deire go rugadh ortha. Do chuaidh scata saighdiúirí ó Fhear Muighe lá agus chuadar timcheall ortha, agus thosnuigeadar ag scaoladh leó. Do throid an bheirt go crogha calma, go dtí na raibh a tuille pilear acu. Do marbhuigeadh duine acu agus togadh an duine eile na phriosunach agus crochadh i n gCluain-Meala é.
    Liam Ó Mothair
    Castlecooke, Co. Cork