School: Sliabh Riabhach

An Sliabh Riabhach, Co. Cork
Éamonn Mac Suibhne

1. Duine uasal a bhí ann agus bhí sé ar bharra [?] in aghaidh an laé. Ní fheadar sé cad é an rud an donus mara bé an damhs é. Bhí an biadh a b'fheárr a bhí le fághail aige is an t-iasg ga ghile is ba dheighbhlasda.
    Do ráinig go dtáinig sé de chor sa t-saoghal go raibh rith an chinn síos air. Ó lá go lá bhí se ag caill a chuda ag bochtanughadh is ag dul chun deirig. In dheire na dála ní raibh aige ach seana caoire dubh. Tháinig an Nodhlaig. Marbhuigheadh an caoire mar ní raibh aon fheóil eile acu. Shuig an duine chun an bhúird nuair bhí an feoil beirithe ach bhí sé cómh righin le gad ach mar sin féin chaith sé bheith sásta. Tréis an dinnéir dúbhairt sé is é go diombádhach.
    "Nuair a theipeann an bradán geal agus an fiadh
    Is maith an biadh an caoire dhubh"