School: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Cork
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

1. Do bhí gréasaidhe na cómhnuidhe i gCuil-Aodha tímpeall cead bhlian ó shoin agus do bhí sé go h-ana áerach agus do bhí sé bacach leis.
    Ní raibh puinn airgead aighe agus lá amháin do chuaidh sé go dtí Maghchromdha agus do chuaidh sé isteach i tigh tabhairne agus d'fiarr sé airgid agus dubhart sé go thabharach sé thar-ais [?] é san thrathona agus do thugadar do é.
    Do chuaidh sé amach as an tigh tabhairne agus isteach go dtí tigh tabhairne eile agus d'ól sé an airgead go léir. Do tháinigh sé tar-nais airis.
    Do chuaidh sé istheach agus d'fiarr sé tuille airgead ach níor thugadar do é in aon-chor agus dubharadar do gur thugadar do é agus cá bfuil sé imighthe agus níor dubhart sé pioch agus do rith sé amach an doras.
    Do tháinigh sé isteach airis agus do bhí sé ag gáiridhe agus dubhart sé tabhar dom airgead agus do thugadar do é.
    Brighid Ní hIarfhlaithe
    Padruigh Ó Luasaigh