School: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Cork
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

1. Do bhí fear glic na comhnuidhe i MBaile-Mhúirne timpeall dha cead bhlian ó shoin agus do bhí se posta le bhean dar' b'ainm Nóna agus ní raibh sé ag obair in aon-chor ach ag cuineamh cad a deanach sé cun an airgead do dheanamh ach gan aon obair do cheanamh.
    Lá amháin do chuaidh sé go dtí aonach a bhí i Baile-Mhúirne agus ní raibh aon rud aon aighe ag dul ann nuair a connac sé na daoine go léir agus na capailibh breaghta go léir agus iad ag deanamh an airgead go léir agus ní raibh sé ag deanamh aon airgead.
    Do chuaidh sé abhaile agus ana bhron air agus dobart sé leis a bhean go raibh na daoine eile ag deanamh alan airgead agus na raibh sé féin ag deanamh pioch.
    Dubhairt a bhean leis ansan ma bheith-fá ag obair mar siad san do beidh an airgead agat agat leis, ansan dubhart an fear-glic go ragadh sé ag obair.
    Bríghid Ní hIarfhlaithe
    Magh Réidh, Co. Cork