School: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Cork
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

1. (continued from previous page)
    mbuachaill ná Séan, agus do bhíodh sé ag obair len-a athair nuair a thagadh sé abhaile ón sgoil gach oidhche. Ansan níorbh’fhada go raibh duine des na cailíní chun stop agus gan dul go dtí an sgoil a thuille mar do theastuigh sí ón a mháthair agus ansan do stop sí. Do bhí an cailín eile is an buachaill ag dul ar sgoil agus do bhí árd shaoghal achu ag dul ann. Do bhíodh eagla a croidhe ar an t-athair riomh nah púcaí nuair a bhíodh sé ag teacht ó bheith ag sgoruidheacht do féin. Do bhíodh mór cuid oibre le déanamh ag bean an tige gach aon lá ach ansan nuair a fhan an cailín sa bhaile do dhéanfhadh sí mórán obaire dhi. Nuair a tagadh an buachaill abhaile ón sgoil do théigeadh sé ag obair leis na athair.
    Caitlín Ní Loingsigh
    Gort na Tiobratan, Co. Cork