School: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Cork
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

1. Do bhí fear i na chomhnuidhe anso fadó agus do bhí sé ana saidhbhir.
    Aon lá amháin do bhí sé ag siubhal an bhóthair agus do connaic sé sprid nú rud éigin mar sin. Do bhíodh an sprid á rád i gcómhnuidhe go raibh sé chun an fear saidhbhir do mharbhúghadh agus go raibh sé chun é a chuir isteach i dteine muna deirfheadh sé paidreacha gach oidhche agus gach maidin.
    Sé an cúis a tháinig an sprid mar do bhí sé ar neamh agus do connaic sé an fear saidhbhir agus ní raghadh an fear saidhbhir go dtí aon Aifhrinn agus ní raibh a fhios aige leis cad é an saghas aifrinn leis agus dubhairt sé ná raibh sé chun dul ann in-aon-chor an fhaid a mhairfhidh sé ins an saoghal seo in aon-chor.
    Caitlín Ní Loingsigh
    Pádruig Ó Loingsigh