School: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Cork
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

1. Bhí fear ann fadó agus sé an ainm a bhí air ná Liam agus ní raibh aoinne aige ach madra a fuair sé ó fear a bhí ag fiadach.
    Ní raibh aoinne aige chun labhairt leis mar nuair a bhí sé óg do chuir a athair agus a mháthair isteach ansan é mar bhí sé fian agus aoinne a chidfad sé rithfhead sé cómh tapaidh agus is féidir leis isteach sa pholl mór é féin agus a madra ruadh agus d'íosfhad sé féar agus d'ólfhad sé uisge agus ní raibh fhios ag aoinne cé hé feín agus nuair a chídfhead siad é ag rith do thagad ana-iongnadh mar gheall ar an fear a bhí ag rith.
    Lá amháin nuair a bhí fear ag chuir bó isteach sa choill mór sin agus do rith an buachaill uaidh.
    Siobhán Ní Cáthasaig