School: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Cork
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

1. (continued from previous page)
    Bhuail sé suas an bóthar na aonar agus an mála mine ar a dhrom. Nuair a bhí sé tímpeall leath-slighe ón dtig thug sé fé ndeara rud éigin dubh i lár an bhóthair.
    Do chrom sé siós agus d'féac sé air agus dubhairt sé leis féin duine éigin a caill é sin as truchaill. Dá mbeadh sé sa bhaile agam do dhéanfhadh sé teine breágh dom cun mo cuid éadaig do thriomúghadh.
    Ach dar ndóigh is ar éigin a bheinn ábalta ar é iomchar i n-aonfeacht leis an ualach atá agam cheana. Do leig sé síos an mála mine ar an gclaidhe agus do chuir sé an cloch guail fé na osgail é agus do chuir sé an mála mine ar a dhrom airís agus d'imthig sé leis go réidh.
    Níor bhfada go raibh a éadan cómh fliuch le h-allus agus bhí a chasóg leis an bhfearthainn.
    Suidh sé síos ar thaobh an bhóthair chun a anál do tharraing. Dairig se coiscéim trom ag teacht na dhiaidh. Ba ghairid
    Maire Ni Chríodáin
    Seán Ó Liatháin