School: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Cork
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

1. (continued from previous page)
    "dubhairt Domhnall mór leis an mnaoí rud eigin a thabhairt le n-ithe dhóibh ar son Dé". Dubhairt an bhean go dtabharfadh[?] sí an dínnéir dóibh go deimin nuair a bheadh sé [?] aice." Bhíodar istig tamall ana mhór ag feitheamh leis an dínnéir ach ní raibh sé ag ollamhúghadh dhoibh ná aon trácht air.
    Fé dheire dubhairt Dómhnall mór leí a raibh sí cun aon dínnéir a thabhairt dóibh agus dubhairt sí gur dearmhad sí é. Chuaidh Domhnall mór amach an dorus agus d'fhan sé amuich tamall[?] ana mhór. Tar-éis tamaill tháinig sé isteach agus bata mór na láim aige. Rug sé ar an mhnaoí agus thug sé aon buille amháin di ar a thóin agus thosnuig sí ag sgreadaig.
    Ansan do rug na fir ar Dómhnall mór agus dúbhradar leis gan í bhualadh a thuille mar go marbhóchadh sé í. Tháinig ana fhearg ar Dhómhnall agus dubhairt sé le na mhnaoí an dínnéir a thabhairt dóibh nó go dtabharfhadh sé an rud céadhna dí nó rud éigin níos measa.
    Do dhein sí an dínnéir d'ollamhúghadh dhóibh agus ní raibh sí ró mhall leis. Nuair a bhí an
    Nóra Ní Chéilleachair