Scoil: Baile Mhúirne (B.) (uimhir rolla 15346)

Baile Bhuirne, Co. Cork
Donncha Ó Buachalla

arsa'n t-árd ghadhaidhe, "agus is dócha nách fada go mbeidh sé ró ghlic dúinn go léir".
    Na dhiaidh san tháinig árd ag an árd ghadaidhe ar mac na baintreabhaighe. Do dhein sé ana chleas na dhiaidh san go dtí sa deire go raibh sé chómh glic leis an árd ghadaidhe féin nó b'fhéidir níos glioca ná é.
    Tamaillín beag i ndiaidh an cleas deireannach a dhein sé, do chuaidh sé amach aon lá amháin agus do chuaidh sé anáirde ar dréimire agus do cheangail sé taobh de téad tímcheall an dréimire agus an taobh eile tímcheall a mhuiníl.
    Do tháinig an t-árd ghadaidhe amach agus nuair a chonnaic sé an príntíseach thuas ar an dreimire d'fhiafruig sé de cad a bhí aige á dhéanamh annsan.
    AT1525: The Master Thief