Scoil: Baile Mhúirne (B.) (uimhir rolla 15346)

Baile Bhuirne, Co. Cork
Donncha Ó Buachalla

Ar an leathanach seo

1. Do bhí fear ann fadó, agus bhí triúr mac is inghean amháin aige. Do reir mar a phós gach mac thug sé spré maith dho.
    Nuair a phós an inghean níor thug sé aon phioc airgid di mar do phós sí i gcoinnibh a thoile. Nuair a phós an mac ab' óige chuaidh sé chun cómhnuighthe leis an athair.
    An chéad oidhche a bhí sé ann dubhairt sé go gcaithfí a leabaidh i chóiriú i seomra an bainne. Do deineadh fé mar a dubhairt sé agus do chuaidh an mac is a bhean a codladh.
    I lár na hoidhche d'eirigh an t-athair agus do bhí féasóg fada air fé mar a bhíodh ar gach sean-duine fadó. Do chuir sé an fhéasóg isteach ins gach cíléar bainne agus do leog sé don uachtar tuitim ar an úrlár.