School: Doire Clathach (Derryclough), Drom Dhá Liag (roll number 11931)

Derryclogh Lower, Co. Cork
Éamonn Mac Firbisigh

1. Bhí duine uasal ann fadó agus ní raibh aoinne in a fhocair san tig act a mháthair Lá amháin cuaidh sé ag fiadhac le cú agus gunna aige. Ar taisdeal do do tháinig sé go páirc mhór go raibh cailín ag inbhear le ba. Do bhíodar ag cainnt ar feadh tamaill mhaith agus d'iarr sé uirthi a bpósadh sí é.
    Do dein sí comhartha go raibh sí sásta. Do ceapadar lá árithe cun a bheith pósta. Nuair a bhí sé ag sgaramhaint leí do thug sé crocha lamh di agus póigín agus dubhairt sé
    "Slán beo leat agus tá súil agam go bhfeicid airís thú.
    Tá adubhairht sise agus súil eile ná feicidh coidhche mé.
    Nuair a táinig an lá cun dul i bpósad do cuaidh sé féin agus a coisire go dtí an séipéal agus nuair a cuaidh sé ní raibh an bhean ann roimis. D'fhan sé ar feadh tamall
    AT1456: The Blind Fiancée
    Máigréad Ní Chárthaig