School: Graiguenamanagh (B.) (roll number 16311)

Graiguenamanagh, Co. Kilkenny
Micheál Ó Cuanáin

1. Tá an baile fearainn seo suidhte timcheall trí leis an ainn ná Tigh Fhachre an bháin. Bhí Naomh Fiachre ina chómnuidhe ann fadó. Bhí falla cré timcheall an tighe agus bhí ubhallgort ag an Naoidh ann Fadó. Godeadh gach ubhall air nuair bhodar aibidh. Bhí fearg agus deistin ar Naomh Fiachre agus do thréig sé an ceanntar sin. Chuaidh sé go dtí áit timcheall sé míle ó "Thith Fhiacre an bháin" agus leach slighe idir Ghráignamanach agus boirgheas. Glaodhtar Ubhall ar an mbaile fearainn sin. Thóg sé teampall agus tá a fhothraigh ann indú. Tá tobar in aice an teampaill.
    Tá tobar in aice "Tige Fhiachre an bháin" freisin. Ls amhlaidh a leigheasuigheadh daoine annso mar tá maidí croise, agus bataí suibhail ina thimcheall. Ní theigheann aoinne chuige anois agus tá tuir aiann mhóra Galloa ina thimcheall. Tá cius den talamh mar sin ach tá ciud maith de ion-saothruighthe. Níl ach súas le sé nó seacht bhfeirmeacha insan gceanntar sin. Fástar nuithnheacht, coirce, eorna, paítái
    Mícheál Ó Roidigh