School: Imleach Droighneach (roll number 14085)

Imleach Draighneach, Co. Kerry
Eibhlín Ní Chonmhuidhe

1. (no title)

Fadó Fadó téigeadh buachaillí óga na h-áite seo go dtí Luimneach agus áiteanna mar sin ag tuilleamh a mbeatha.

Fadó fadó téigeadh buachaillí óga na h-áite seo go dtí Luimneach agus áiteanna mar sin ag tuilleamh a mbeatha.
    Bhí fear na chóínnuidhe i Míle Goilín fadó. Glaodhtí? Diarmuid Ruadh mar leas ainm air. Bhí mhac aige gur bainm do Seamus. Dimthig sé féin agus beirt eile go Luimneach ag tuilleamh a mbeatha. Thánaghadar abhaile cun na Nodhlag ach amháin Seamus. Bhí ana mí fhoidhne ar a mhuintear mar gheall air agus bhíodh na buachaillí eile ag gábhailt leath scéal dóibh igcómhnuidhe. Seadh? bhris foidhne ar Dhiarmuidh agus lá mar scobhuail sé an trucaill ar an miúil a bhí aige agus as go bráth leis agus níor stad sé riamh ná coidthe gur scrios? sé cathair luimnighe. Fuair sé amach an tig go raibh Seamus ann. Bha dhearg iad na fáiltá a bhí ag fear an tighe roim Diarmuid. Ceistig sé é mar geall ar a mhac Seamus agus is amhaidh a bhí sé breóidhte. ''Scadh'' arsa fear an tighe mhóir. ''Is dóca go raibh mí fhoidhne ort agus níor gádh. dhuit sin''. ''Bhí aire mhaith agamsa ag tabhairt do', tá cead míle fáilte rómhat''
    Maidin amairiach a bhí cúgainn, Deirig Diarmuid ar moch dáil na maidine moiche
    Nell Ní Fhianactha