Scoil: Scoil na mBráthar, Cathair Saidhbhín (uimhir rolla 16702)

Cahersiveen, Co. Kerry
An Br. B. L. Mac Eoin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    aige féinig. "Taidhrigheadh dómsa dá raghfain[n] go Droichead Luimnighe go bfaighinn airge[ad] ann acht tá sé chómh maith againn du[l] abhaile." Nuair a chuaidh fear an Daingin abhaile d'innis sé dá mhnaoí cad dubhair[t] an fear leis. Dubhairt sí "amáireach" agu[s] thug sé ramhann agus piocóid leis agus fuair sé leac san áit agus do thóg sé féin agus a mhnaoí aníos an leac agus fuaireadar corcán óir fé'n lic agus do bhíodar go sásta. Bhíodar ag déanamh úsái[d] de'n chorcán agus do bhí sgríobhnóireacht narbh bféidir le aoinne é leigheamh. Ceann des na láethannta gaibh scoláire bocht an slighe agus do léig sé an sgríobh ar an gcorcán agus sé bhí san chorcá[n] ná ná raibh aon nidh sa taobh seo seacha[s] mar a bhí sa taobh eile. Do bhain sé anío[s] an taobh eile den chlaidhe agus do fua[ir] sé feircín óir ann. Do bhí sé go tábhachtach o shoin sa Daingean agus do mhai[r] sé céad agus a deich mbliadhna.
    AT1645: The Treasure at Home
    Tadhg Ó Conchubhair