Scoil: Cnuicíní (uimhir rolla 13123)

Garranearagh, Co. Kerry
Mrs J. Booth

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    agus do b' iongna leis conus do deineadh sí troscha na h-aoine is go gcaiththí a bhreiscfeast féin a bruth cun a leapthan cuige gach maidin.
    Bhí sé féin agus an cailín ag caint lá. Ní fheadar an saoghal braonach connus a ráinigheann leat troscha do déanamh ó maidin go h-oidhche go h-aon Aoine is seisean leí. Is dóigh liom féin dá bhfaighin Eire saor ná féadfann é déanamh cé gur pear mór fuilingtheach laidir mé.
    Dubhairt an cailín leis marbh aonní a déanamh ná raibh ann ach taithighe, is an té dhéanfadh é ar son do agus tar ceann leasa a anma ná tiochfadh sé comh cruaidh air is ba dóigh le duine.
    Dóigh Muise bainfeadh sa thriall as feachaint a bhféadfainn é déanamh dubhairt sé" Seadh, an Aoine seo bhí chúghainn thug sé órdú don cailín a bíodh ag freastal air, gan blas na balaithe bídh a tabhairt in aiche leis, mar go raibh sé cun troscha dubh do déanamh an lá san."
    Níor thugad is d'fan sé sínte sa leabhaidh do féin ar eagla go gcuireadh aoinní fhiachaibh air biadh do blias.
    Bhí ionghna ar a athair nuair ná raibh sé ag teacht fé déin a dhinnéir agus nuair a mhinigheadh dó cad ba bhun leis d'eirigh buile is eirleach dó. Súid leis é fé déin seómra a mich is do
    Treasa Ní Suilleabháin
    Cahersiveen, Co. Kerry