Scoil: Cnuicíní (uimhir rolla 13123)

An Garrán Iarthach, Co. Chiarraí
Mrs J. Booth

Ar an leathanach seo

1. Ins an pharóiste seo fadó riamh, raghadh na máighistrí scoil in éinfheacht leis na scoláiribh gach oiddhche go dtí a dtighe. Ní raibh aon sgoil ann an uair sin. Uaireanntach múineadh an mhúinteóir in aice an claidhe.
    Ní bhíodhacht leeabhar amháin an uair sin ar cúigear nó seisear leanbhaí, agus bhíodh sé cómh dubh is ar éigin a chídís na litireacha. Aon lá amháin nuair a bhí an máighistir ag múineadh na scoláirí ins an dtig. Tig ceann tuighe a bhí ann, náraibh acht cliabh mar simné, bhí na scoláirí mór dtimcheall air agus na litireacha (sghite) sgrítear an leach agus thuit braon uisge anuas ar an litir "b". "Ó Dia linn a mháighistir" arsa duine acu "tá b. báisdthe".
        1. foirgnimh
    Cáit Ní Bhriain